Janus in Orient

İlyas Mirzayev & Duo Blanc & Noir – (“Janus in Orient” projesi- Genel)

llyas MİRZAYEV

Janus, bir yüzü sağa bir yüzü sola bakan iki suratlı bir Roma tanrısıdır. Mirzayev, doğu ve batı kültürlerini harmanlayan bu eserde, Türk halkının müzik tarzlarının zenginliğini ve çeşitliliğini klasik müziğin geleneksel normları içinde gözler önüne seriyor. Ney, mistik tasavvuf geleneğini betimlerken; klarnet, keman ve darbuka, Balkan Yarımadası’nın ve Anadolu’nun Karadeniz kıyılarının neşeli folkloruna gönderme yapar. Klasik müzik ise, piyano ikilisi ve Gregoryen döneminin kilise müziğini simgeleyen org ile temsil edilmektedir. Azerbaycan doğumlu ve Alred Schnittke’nin öğrencisi İlyas Mirzayev, bu besteyi iki versiyonda kaleme almıştır: yedili oda müziği versiyonu ve beş solo enstrümanlı oda orkestrası versiyonu.

Eser, tanınmış piyano ikilisi Güher ve Süher Pekinel tarafından ısmarlanmış ve 2005 yılında Hamburg, Berlin Filarmoni, Londra Queen Elisabeth Hall ve İstanbul Aya İrini Müzesi’nde London Mozart Players ve Deutsche Kammerorchester ile Howard Griffiths ve Paavo Jarvi idaresinde çalınmıştır. O tarihten bu yana seslendirilme olanağı bulunamamış eser, şimdi Duo Blanc & Noir (Selin Şekeramber ve Yudum Çetiner) tarafından tekrar ele alınarak dinleyiciye ulaştırılma aşamasındadır.

Ercan IRMAK (ney)

1956 doğumlu Ercan Irmak, Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu’ndan emekli olup, Türkiye’nin en iyi ney virtüozlarından biridir. Sanatçı, kendi topluluğunun yanısıra, özellikle İlyas Mirzayev’in bestelediği ve Avrupa ve Asya turnelerinde seslendirdiği ney konçertoları ve ney solosu olan eserler ile büyük beğeni toplamıştır.

 

Doğu ve Batı Buluşuyor

“Janus in Orient”- Orta Asya’dan Türkiye’ye Müzikal bir Yolculuk

G – S. Pekinel

Türk halkının kökleri çoğunlukla Orta Asya’da bulunur. Türkler, 13. yüzyılda İslam’ı kabul edene kadar Şamanizm, Budizm, Taoizm, Hristiyanlık ve Musevilik gibi çeşitli dini geleneklerden etkilenen göçebe topluluklardı. Yedi asır boyunca Balkanlar, Kuzey Afrika, Karadeniz, Anadolu ve Ortadoğu’yu kapsayan geniş bir coğrafyada hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu’nu Türkler kurmuştur. Tüm bu karşılıklı kültürler, İpek Yolu üzerinden Doğu’dan Batı’ya önemli etkiler taşıyan günümüzün müzik geleneklerinde ve ilhamlarında hala mevcut olan zengin bir mozaik oluşturmuştur.

Bu bağlamda Arnavutluk, Makedonya, Romanya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Anadolu, İsrail (Kletzmer), Yunanistan (Rebettiko) ve Kafkasya bölgesi gibi Balkan ülkelerinden gelen ezgiler temelde birbirleriyle yakın müzikal ilişki içindedirler. Bu bazen iyi eğitimli bir kulağın bile duyulan müziğin kökenini tam olarak belirlemesini zorlaştırır. Melodiler, çoğunlukla çeşitli ritmik ve armonik unsurlarla birbirinden farklılık gösterir.

Çeşitli doğu ve batı kültürleri içindeki ilgili müzik gelenekleri üzerindeki çapraz etkiler, coğrafi ve tarihi siyasi sınırların çok ötesine geçebilir. Bu bağlamda, örneğin, Stravinsky’nin Sacre du Printemps’i üzerindeki şamanistik ve mistik “sufi” ritüellerin etkilerinin, bu büyük eserin ritmik ve melodik yapısının kökeninde tartışılabilir bir şekilde olduğuna inanıyoruz. Mirzayev’in Janus in Orient adlı eseri de aynı mistik “tasavvuf” müziğinden oldukça ilham almıştır.

Tüm bu çarpıcı biçimde benzer özellikler bize müziğin farklı müzikal anlayışlar, dinler ve kültürler arasındaki ortak temel bağlantılarını yansıtan derin işlevini yerine getirmedeki önemini gösteriyor. Günümüz Avrupalı ​​bestecilerinin bu kaynaklardan derinden etkilendiklerini görmek çok sevindirici. Son dönemde London Proms, Luzern ve Viyana festivalleri gibi Avrupa’nın en iyi klasik müzik festivalleri bile “Doğu ve Batı” arasındaki bağlantıyı festivallerinin ana teması haline getirdi.

Dolayısıyla, bu yeni yüzyılın başında, müzisyenlerin, toplumların nihayetinde ortak bir evrensel miras olan paydada buluşma yolunu göstermede belki de beklenmedik bir rolü olabilir.

Duo Blanc & Noir

Piyano ikilisi klasik müzikten caza, Türk geleneksel müziğinden dünya müziklerine kadar uzanan sıra dışı  repertuvarlarıyla   dünya sahnelerinde dinliyicileri ile buluşuyorlar !

Piyanistler Moskova Çaykovski Konservatuvarı, Lozan Devlet Konservatuvarı ve Münih Devlet Konservatuvarı’nda solo piyano eğitimi aldıktan sonra oda müziği dalındaki çalışmalarını Stuttgart Devlet Konservatuvarı’nda dünyaca ünlü piyano ikilisi Prof. Hans-Peter ve Prof. Volker Stenzl ile gerçekleştirerek “İki Piyano Bölümü”nü bitiren ilk Türk piyanistler olarak Türkiye için klasik müzik tarihine kalıcı bir başarı kazandırdılar.

​İtalya’da düzenlenen “Ibla Grand Prize World Music” yarışmasına katılan tek Türk piyanistler olarak “Jüri Özel Ödülü” almaya hak kazanan ikili,  “The Essence of Piano Duo”, “HANDS” ve sonraki yıllarda Almanya’da çıkardıkları  “OUTSIDE” albümleri ile Türkiye, Almanya, İspanya, Hırvatistan, Estonya, Avusturya, Mısır, İtalya, Fransa ve Amerika’da konserler verdiler. Piano City Milano, Donau Oberschwaben Müzik Festivali, Fete de la Musique Lausanne, FIMU Belfort, Made in Stuttgart, Marsyas Culture, Art and Music Festival, Carl Orff Festivali gibi uluslararası festivallerden davet alarak birçok ülkede konserler verdiler.

​Ankara Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İzmir Senfoni Orkestrası, Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası, İzmir Oda Orkestrası, ile konserler verdiler. Farklı projelerle Stuttgart Filarmoni, Münih Filarmoni, Bamberg Filarmoni, Füssen Festspielhaus, Schloss Dillingen, Stuttgart Filarmoni ve Berlin Konzerthaus gibi Almanya’nın önemli sahnelerinde konserler verdiler.

​ABD turneleri kapsamında Greenspring Uluslararası Müzik Akademisin’de, Virginia Commenwealth Üniversitesi ve James Madison Üniversitesi’nde konserler ve ustalık sınıfları düzenlediler.

Fazıl Say’ın dünyaca tanınmış “Kara Toprak”, “Kumru” ve “Alla Turca Jazz” eserlerinin iki piyano ve dört el için düzenlemelerini yapan ikili bu eserleri Almanya’nın en prestijli müzik basım evlerinden biri olan Schott Yayınevi aracılığıyla müzisyenlerle paylaştılar.

​Klasik ve çağdaş müzik repertuvarından yorumladıkları ve uyarladıkları eserlerden oluşan albümlerinden sonra kendi bestelerinden oluşan IMAGINE, çocukları kaliteli ve çok sesli müziğe yönlendirmeyi hedefleyen bir ninni albümü olma özelliğini taşımaktadır.

Dünyada bir piyano ikilisi tarafından ilk kez Fender Rhodes piyanolar ile  kayıt ettikleri son albümleri It’s Electric yenilikçi, sıra dışı bir albüm olma özelliği taşımaktadır. Albüm ve içerisinde ki J.S.Bach’ın Tocatta eserine Ecem Lawton yönetiminde çektikleri video klip, Munich Music Video Awards, International Sound Music Awards, Onyko Film Awards, Dubai Independent Film Festival, Euro Music Video Awards, Rome Music Video Awards, ve LNDN Music Video Awards, International Sound Music Awards gibi uluslararası festival ve yarışmalarda en iyi klasik müzik video ve müzik ödülüne sahip oldular.

Blanc & Noir’in  tüm albümlerine dijital platformlardan ulaşabilirsiniz.

Görseller

Performanslar

Sanatçımızın Sosyal Medya & Web Bilgileri

Web Sitesi

https://tr.duoblancetnoir.com/

Facebook

https://www.facebook.com/duoblancetnoir/

Instagram

https://www.instagram.com/duoblancetnoir/

Youtube

Youtube

Twitter

https://twitter.com/duoblancetnoir

Spotify

Dinle
7-p-044